Sauna – najljepše mjesto za opuštanje i zdravlje

Slider
 

Sauna je kao stvorena za hladne zimske dane kada je poseban užitak pobjeći iz ledenih vanjskih temperatura na one i do stotinjak stupnjeva više te osjetiti kako se tijelo opušta u dodiru s čarobnom toplinom.

Dok mirno sjedite u sauni, što Finci metaforično i humoristično uspoređuju sa sjedenjem u crkvi, unutarnji organi su aktivni kao da trčite ili kosite travnjak. Toplina potiče znojenje i stimulira organe na rad. Zbog niza hormona koji se izlučuju tijekom „sauniranja“, punimo se energijom, a stres kao da nestaje s kapljicama znoja.

Posjet sauni djeluje i kao prirodni antidepresiv jer se pojačano izlučuju endorfin, serotonin i dopamin pa raste samopouzdanje, radost i energija. Pri znojenju se pojačava i lučenje hormona rasta koji se naziva i hormonom mladosti jer zateže kožu i potiče rast kose. Dok se znojimo, iz organizma se izlučuju toksini pa je sauna dobar izbor za prirodnu detoksikaciju jer nakon tri posjeta sauni možemo izgubiti litru i pol znoja.

U vrijeme zimskih prehlada krenite u saunu kao u ordinaciju za prevenciju bolesti. Njezino ljekovito djelovanje je višestruko: oslobađa dišne puteve, jača obrambeni sustav te sprječava rast virusa. Ako imate gripu, sauna nije dopuštena, ali je itekako preporučljiva za ljude koji boluju od kroničnog bronhitisa ili bronhijalne astme.

Vrućina i vlaga pogoduju i osobama koje pate od peludne hunjavice. Primijećeno je da se smanjuju napadaji kihanja te da se ublažava nadraženost očiju. Također pomaže kod kožnih oboljenja poput neurodermitisa i psorijaze. Posjetite saunu i ako imate reumatske ili klimakterijske tegobe. Sauniranje se smatra pasivnom gimnastikom za srce i krvne žile, a redovitim znojenjem obnavljaju se krvne žile, čisti krvožilni sustav i balansira krvni tlak. Zato odaberite saunu koja odgovara vašim potrebama i željama u wellness & spa oazi Apartmana Tomo.

Finska sauna

Slider

Finska sauna je prostorija izrađena od posebnog saunskog drva u čijem se kutu nalazi peć u koju se stavlja vulkansko kamenje koje preuzima temperaturu grijača iz peći i koje se polijeva vodom s dodatkom eteričnog ulja za dodatni ugođaj u sauni.

Temperatura u sauni je oko 80 – 100 Celzijevih stupnjeva, a vlažnost zraka oko      15 % i njeno korištenje nosi sa sobom mnoštvo blagotvornih učinaka.

Vrlo se jednostavno koristi, jer sve što vam je potrebno su ručnik i 8 – 15 minuta Vašeg vremena. Bitno je osluškivati govor Vašeg tijela; nakon što ste se istuširali i ušli u saunu, pričekajte da vidite kako će Vaše tijelo reagirati. Kada izađete iz saune, još jednom se otuširajte i malo ohladite, pa ponovite postupak. Postupak je apsolutno siguran.

Dobrobiti korištenja saune:

 • opuštanje i eliminacija umora i boli u mišićima
 • čista koža
 • poboljšan rad krvotoka
 • detoksikacija
 • očuvanje imunosnog sustava
 • dobar utjecaj na san

Bio sauna

Slider

BIO SAUNA je blaža verzija finske saune s povećanom vlagom, a preporuča se osobama koje teško podnose suhi zrak i visoku temperaturu.

Temperatura u sauni je oko 50 – 60 Celzijevih stupnjeva i kontrolirana količina vlage od oko 55 %. Preporučeni boravak unutar bio saune je od 15 do 20 minuta. Poslije svakog tretmana preporuča se „hlađenje“ ukoliko je moguće uz tuševe doživljaja ili u bačvi za uranjanje, odnosno plivanjem u bazenu.

Učinci saune

Ugodna temperatura s umjerenom vlažnosti zraka predstavlja posebno nježnu i ugodnu klimu za opuštanje i osjećaj ugode, te tako djeluje na opuštanje mišića i blagodatno djeluje na tijelo. Generator pare omogućuje upuštanje pare unutar saune od drvene konstrukcije, a para se oplemenjuje mirisom eteričnih ulja, što ima pozitivan učinak na čišćenje kože i dišnih puteva. U bio sauni se preporuča duboko i umjereno disanje za potpuni efekt saune.

Korisni opći savjeti

 • prije odlaska u saunu nemojte piti alkohol, nemojte ulaziti gladni ili puna želuca, jer to opterećuje krvotok,
 • ugrijete se vježbama za rastezanje,
 • skinite sav nakit, istuširajte se i obrišite ručnikom,
 • koristite ručnik i rasprostrite ga ispod cijelog vašeg tijela,
 • nakon faze znojenja nemojte propustiti ohlađivanje koje traje koliko i boravak u sauni, te se rashladite pod hladnim tušem (prvo mlakom vodom),
 • nakon završene procedure preporuča se 20 do 30 minuta relaksacije, opustite se,  žeđ utažite vodom, čajem ili prirodnim voćnim sokovima

Infracrvena sauna

Slider

Infracrvena sauna je napravljena od drveta nordijske smreke s mirisnim smolama koje imaju relaksirajući ugođaj, a umjesto pare, zagrijavanje omogućavaju duge infracrvene zrake. Toplina infracrvene energije prodire do 5 cm u dubinu tkiva.

Zbog intenzivnog dubinskog djelovanja korisnik se znoji iznutra prema površini kožeKoličina znojenja i intenzitet su do tri puta veći nego u uobičajenoj sauni. Nakon toga slijedi tuširanje, relaksacija i osvježenje laganim napicima.

Temperatura se kreće od 60 do 230°C, zbog čega odgovara i onima koji ne podnose visoke temperature klasične saune. Boravak podrazumijeva najviše 30 minuta.

Učinci infracrvene saune

Postoje brojni potencijalni zdravstveni benefiti koje za sobom nosi korištenje sauna, a prednosti infracrvene saune su sljedeće:

 • ljekoviti učinak za bolesti kože (akne, psorijaza, ekcemi, seboreja),
 • smanjuje znakove starenja,
 • terapeutski učinak za bolesti zglobova (reuma i artritis),
 • jača imunološki sustav,
 • normalizira krvni tlak,
 • uklanja kolesterol,
 • pojačava cirkulaciju i ima pozitivan efekt na prevenciju bolesti srca i krvožilnog sustava,
 • pomaže kod  menstrualnih bolova, migrene, facijalne paralize, menopauze, čira, nesanice, hemeroida, gastritisa, astme, bronhitisa, alergije, zatvora,
 • potiče opuštanje, smanjenje stresa i osjećaj ugode,
 • neki istraživači vjeruju da pomaže i u liječenju kancerogenih bolesti jer virusi, bakterije i tumorske ćelije imaju slabu toleranciju na zagrijavanje.
error: Sadržaj je zaštićen!